Bulgaria, prima sursă pentru piața neagră 25 Oct 2024
Piața neagră a țigaretelor crește marginal în septembrie până la 8,6% din totalul consumului, comparativ cu 8,4% în iulie 2024.
„În luna septembrie, contrabanda rămâne la un nivel relativ constant în majoritatea regiunilor țării. Cea mai afectată de comerțul ilegal continuă să fie regiunea nord-est, unde se înregistrează și cea mai mare creștere în septembrie, de 3,8 p.p. până la 21,3%. O creștere se înregistrează și în nord-vest, cu 2,5 p.p. până la 8,4%. Pe de altă parte, piața neagră scade semnificativ în vest, cu 4,4 p.p. până la 3,7%. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, cea mai mare pondere o deține Bulgaria (28,3%), aflându-se în creștere abruptă cu 9,4 p.p., urmată de Duty Free cu 27,1%, în scădere semificativă cu 12,3 p.p.. Moldova scade cu 3,3 p.p. până la 19,1%, iar cheap whites cresc cu 9 p.p. până la 18,4%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
”Circa 50 de milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de către autorități în primele zece luni ale anului în România, cu o valoare de piață de 47 de milioane de lei, conform datelor stopcontrabanda.ro. Este un rezultat al eforturilor susținute ale autorităților, completate în perioada recentă de investițiile semnificative în tehnologie modernă de scanare la punctele de trecere a frontierei, cu nouă astfel de sisteme urmând a fi funcționale până la finalul anului, potrivit Ministerului de Finanțe. Dar lupta împotriva contrabandei nu se încheie aici: este nevoie de un cadru fiscal sustenabil și predictibil pentru toate produsele cu nicotină, care să prevină diferențele mari de cost între produsele legale și cele ilicite, și de campanii de informare asupra legislației în vigoare și a riscurilor contrabandei. Suntem mândri că platforma stopcontrabanda.ro dezvoltată de BAT este primul integrator de capturi ilegale de țigarete din România, un efort susținut în parteneriat cu autoritățile din domeniu. În cadrul campaniei noastre anuale, am fost prezenți în lunile august și septembrie pe aeroportul Henri Coandă din București cu o campanie de conștientizare cu privire la cantitățile legale de țigarete permise în călătorie”, a declarat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT.
„Creșterea ponderii produselor provenite din Bulgaria pe piața neagră din România arată încă o dată consecințele modificării calendarului de majorare a accizelor, mai mult și mai repede. În țara vecină, nivelul accizei este de 99 euro, în timp ce în România a ajuns la peste 135 de euro pe mia de țigarete. Între cele două state nu există control vamal, dat fiind că ambele sunt membre UE. Sperăm ca, după toamna electorală, sfârșitul de an să nu aducă din nou surprize fiscale, tot pentru mediul privat și pedepsiții de serviciu. În prezent , cu sprijinul JTI, se derulează o nouă campanie anti-contrabandă, cu mesajul „Legea e bună”, în România și în Republica Moldova. JTI continuă colaborarea cu autoritățile de aplicare a legii. Recent, am contribuit la perfecționarea profesională a opt echipe canine ale Serviciului Vamal din Ucraina, care au fost instruite la Centrul de formare din cadrul Autorității Vamale Române, din inițiativa EUAM. Ajutându-i pe ei, ne ajutăm pe noi, în România, pentru reducerea traficului ilegal și frontiere mai sigure între țările noastre”, a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.
„Novel notează o creștere ușoară, care sperăm să nu se transforme într-o tendință constantă până la finele anului. De obicei, contrabanda crește în lunile de iarnă, așadar este nevoie în continuare de un control eficient din partea autorităților de aplicare a legii, mai ales în actualul context geo-politic. Complexitatea este accentuată și de finalul de an electoral și ne dorim ca indiferent de rezultatele acestuia, viitorul Parlament și Executiv să asigure, așa cum de altfel declară, predictibilitate fiscală și stabilitate legislativă. Ne dorim să investim în continuare, să producem și să exportăm, în condițiile unui mediu de afaceri echitabil pentru toate sectoarele economiei. Philip Morris România rămâne în continuare și un partener de încredere al autorităților în combaterea comerțului ilegal”, a spus Roxana Pîntea, Director External Affairs, Philip Morris România.
„Este îmbucurător că scăderea din iulie se menține aproximativ la același nivel. Eforturile autorităților de aplicare a legii au fost vizibile, pe toate frontierele țării. Aceste acțiuni trebuie însă susținute și de o politică fiscală echilibrată. Răspândirea produselor din Bulgaria pe piața neagră reprezintă o consecință directă a creșterilor de accize din ultimul an, care au dus la diferențe semnificative de prețuri între noi și țările vecine. În această perioadă de incertitudine economică, România are nevoie de venituri bugetare solide și predictibile, pe care să se bazeze”, a adăugat Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands.
„Și în aceste luni din 2024, Autoritatea Vamală Română a derulat acţiuni operative pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun, prin implicarea echipelor mobile, personalulului serviciului de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun şi lucrătorilor din cadrul birourilor vamale de frontieră. Totodată, autoritatea vamală a participat la acţiuni de control comune organizate la nivel unional, regional sau bilateral, cu sprijinul agenţiilor europene de profil (OLAF, EPPO, SELEC) şi a iniţiat activităţi de îndrumare, monitorizare, verificare şi asigurare a aplicării legislaţiei specifice pentru funcţionarea eficientă a sistemului de trasabilitate a produselor din tutun. De asemenea, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului, au fost intensificate controalele pe zonele cu risc ridicat, în vederea prevenirii şi combaterii contrabandei cu țigări. În primele opt luni ale anului în curs, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional și local, au confiscat 23.150.960 de ţigarete și au constatat 409 fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei în vigoare, cu amenzi în cuantum de 4.588.000 lei. Printre principalele obiective pe care Autoritatea Vamală Română şi le propune se numără reducerea semnificativă a comerţului ilicit şi menţinerea pieţei negre la un nivel situat sub media europeană”, a menționat Marcel Simion Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.
„Poliția de Frontieră Română a continuat și în aceste luni eforturile susținute de combatere a traficului ilegal cu produse din tutun, la granițele țării. Astfel, ca urmare a acestor eforturi și acțiuni operative, am reușit să obținem rezultate foarte bune pe linia reducerii contrabandei. În primele opt luni ale anului, au fost confiscate aproximativ 1,75 milioane de pachete de țigări, în valoare de peste 35,2 milioane lei. În perioada analizată, au mai fost confiscate peste 6.300 kg tutun vrac și o tonă de tutun pentru narghilea. Vom continua să acționăm cu aceeași perseverență pentru combaterea traficului ilegal, în parteneriat cu instituțiile abilitate și mediul privat onest”, a precizat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie Cornel-Laurian Stoica.
„Polițiștii și partenerii instituționali desfășoară permanent acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracționalității săvârșite în domeniul traficului, prelucrării și comerțului ilegal cu țigarete și cu alte produse din tutun, în scopul diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, depistării mecanismelor de funcționare a pieței ilegale și eliminării concurenței neloiale. Astfel, în perioada ianuarie - septembrie 2024, au fost înregistrate la nivelul Poliției Române 383 de dosare penale, în care sunt cercetate 580 de persoane. Ca urmare a activităților efectuate au fost capturate peste 21 de milioane de țigarete și 6.800 kg de tutun. Continuăm eforturile instituționale pentru contracararea acestui fenomen, prin adaptarea la noile moduri de operare și surse de țigarete de contrabandă, în vederea diminuării impactului negativ al contrabandei cu produse accizabile” a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - chestor de poliție Aurel Dobre.
Companiile de tutun, aflate în categoria mari contribuabili, au virat în 2023 la bugetul statului peste 22 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.
„În luna septembrie, contrabanda rămâne la un nivel relativ constant în majoritatea regiunilor țării. Cea mai afectată de comerțul ilegal continuă să fie regiunea nord-est, unde se înregistrează și cea mai mare creștere în septembrie, de 3,8 p.p. până la 21,3%. O creștere se înregistrează și în nord-vest, cu 2,5 p.p. până la 8,4%. Pe de altă parte, piața neagră scade semnificativ în vest, cu 4,4 p.p. până la 3,7%. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, cea mai mare pondere o deține Bulgaria (28,3%), aflându-se în creștere abruptă cu 9,4 p.p., urmată de Duty Free cu 27,1%, în scădere semificativă cu 12,3 p.p.. Moldova scade cu 3,3 p.p. până la 19,1%, iar cheap whites cresc cu 9 p.p. până la 18,4%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
”Circa 50 de milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de către autorități în primele zece luni ale anului în România, cu o valoare de piață de 47 de milioane de lei, conform datelor stopcontrabanda.ro. Este un rezultat al eforturilor susținute ale autorităților, completate în perioada recentă de investițiile semnificative în tehnologie modernă de scanare la punctele de trecere a frontierei, cu nouă astfel de sisteme urmând a fi funcționale până la finalul anului, potrivit Ministerului de Finanțe. Dar lupta împotriva contrabandei nu se încheie aici: este nevoie de un cadru fiscal sustenabil și predictibil pentru toate produsele cu nicotină, care să prevină diferențele mari de cost între produsele legale și cele ilicite, și de campanii de informare asupra legislației în vigoare și a riscurilor contrabandei. Suntem mândri că platforma stopcontrabanda.ro dezvoltată de BAT este primul integrator de capturi ilegale de țigarete din România, un efort susținut în parteneriat cu autoritățile din domeniu. În cadrul campaniei noastre anuale, am fost prezenți în lunile august și septembrie pe aeroportul Henri Coandă din București cu o campanie de conștientizare cu privire la cantitățile legale de țigarete permise în călătorie”, a declarat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT.
„Creșterea ponderii produselor provenite din Bulgaria pe piața neagră din România arată încă o dată consecințele modificării calendarului de majorare a accizelor, mai mult și mai repede. În țara vecină, nivelul accizei este de 99 euro, în timp ce în România a ajuns la peste 135 de euro pe mia de țigarete. Între cele două state nu există control vamal, dat fiind că ambele sunt membre UE. Sperăm ca, după toamna electorală, sfârșitul de an să nu aducă din nou surprize fiscale, tot pentru mediul privat și pedepsiții de serviciu. În prezent , cu sprijinul JTI, se derulează o nouă campanie anti-contrabandă, cu mesajul „Legea e bună”, în România și în Republica Moldova. JTI continuă colaborarea cu autoritățile de aplicare a legii. Recent, am contribuit la perfecționarea profesională a opt echipe canine ale Serviciului Vamal din Ucraina, care au fost instruite la Centrul de formare din cadrul Autorității Vamale Române, din inițiativa EUAM. Ajutându-i pe ei, ne ajutăm pe noi, în România, pentru reducerea traficului ilegal și frontiere mai sigure între țările noastre”, a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.
„Novel notează o creștere ușoară, care sperăm să nu se transforme într-o tendință constantă până la finele anului. De obicei, contrabanda crește în lunile de iarnă, așadar este nevoie în continuare de un control eficient din partea autorităților de aplicare a legii, mai ales în actualul context geo-politic. Complexitatea este accentuată și de finalul de an electoral și ne dorim ca indiferent de rezultatele acestuia, viitorul Parlament și Executiv să asigure, așa cum de altfel declară, predictibilitate fiscală și stabilitate legislativă. Ne dorim să investim în continuare, să producem și să exportăm, în condițiile unui mediu de afaceri echitabil pentru toate sectoarele economiei. Philip Morris România rămâne în continuare și un partener de încredere al autorităților în combaterea comerțului ilegal”, a spus Roxana Pîntea, Director External Affairs, Philip Morris România.
„Este îmbucurător că scăderea din iulie se menține aproximativ la același nivel. Eforturile autorităților de aplicare a legii au fost vizibile, pe toate frontierele țării. Aceste acțiuni trebuie însă susținute și de o politică fiscală echilibrată. Răspândirea produselor din Bulgaria pe piața neagră reprezintă o consecință directă a creșterilor de accize din ultimul an, care au dus la diferențe semnificative de prețuri între noi și țările vecine. În această perioadă de incertitudine economică, România are nevoie de venituri bugetare solide și predictibile, pe care să se bazeze”, a adăugat Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands.
„Și în aceste luni din 2024, Autoritatea Vamală Română a derulat acţiuni operative pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun, prin implicarea echipelor mobile, personalulului serviciului de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun şi lucrătorilor din cadrul birourilor vamale de frontieră. Totodată, autoritatea vamală a participat la acţiuni de control comune organizate la nivel unional, regional sau bilateral, cu sprijinul agenţiilor europene de profil (OLAF, EPPO, SELEC) şi a iniţiat activităţi de îndrumare, monitorizare, verificare şi asigurare a aplicării legislaţiei specifice pentru funcţionarea eficientă a sistemului de trasabilitate a produselor din tutun. De asemenea, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului, au fost intensificate controalele pe zonele cu risc ridicat, în vederea prevenirii şi combaterii contrabandei cu țigări. În primele opt luni ale anului în curs, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional și local, au confiscat 23.150.960 de ţigarete și au constatat 409 fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei în vigoare, cu amenzi în cuantum de 4.588.000 lei. Printre principalele obiective pe care Autoritatea Vamală Română şi le propune se numără reducerea semnificativă a comerţului ilicit şi menţinerea pieţei negre la un nivel situat sub media europeană”, a menționat Marcel Simion Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.
„Poliția de Frontieră Română a continuat și în aceste luni eforturile susținute de combatere a traficului ilegal cu produse din tutun, la granițele țării. Astfel, ca urmare a acestor eforturi și acțiuni operative, am reușit să obținem rezultate foarte bune pe linia reducerii contrabandei. În primele opt luni ale anului, au fost confiscate aproximativ 1,75 milioane de pachete de țigări, în valoare de peste 35,2 milioane lei. În perioada analizată, au mai fost confiscate peste 6.300 kg tutun vrac și o tonă de tutun pentru narghilea. Vom continua să acționăm cu aceeași perseverență pentru combaterea traficului ilegal, în parteneriat cu instituțiile abilitate și mediul privat onest”, a precizat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie Cornel-Laurian Stoica.
„Polițiștii și partenerii instituționali desfășoară permanent acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracționalității săvârșite în domeniul traficului, prelucrării și comerțului ilegal cu țigarete și cu alte produse din tutun, în scopul diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, depistării mecanismelor de funcționare a pieței ilegale și eliminării concurenței neloiale. Astfel, în perioada ianuarie - septembrie 2024, au fost înregistrate la nivelul Poliției Române 383 de dosare penale, în care sunt cercetate 580 de persoane. Ca urmare a activităților efectuate au fost capturate peste 21 de milioane de țigarete și 6.800 kg de tutun. Continuăm eforturile instituționale pentru contracararea acestui fenomen, prin adaptarea la noile moduri de operare și surse de țigarete de contrabandă, în vederea diminuării impactului negativ al contrabandei cu produse accizabile” a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - chestor de poliție Aurel Dobre.
Companiile de tutun, aflate în categoria mari contribuabili, au virat în 2023 la bugetul statului peste 22 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.
Article source: FaraContrabanda.ro
Read more