CUMPERI DE CONTRABANDĂ, LUCREZI PENTRU HOŢI! DESCHIDE OCHII, RĂMÂI DE PARTEA LEGII.

CUMPERI DE CONTRABANDĂ, LUCREZI PENTRU HOŢI! DESCHIDE OCHII, RĂMÂI DE PARTEA LEGII.

Marţi, 20 mai, a fost lansată prima campanie împotriva contrabandei cu ţigarete în regiunea Nord-Est, cea mai afectată de piaţa neagră.

Portalul „Fărăcontrabandă.ro” a lansat, pe 20 mai, în punctul vamal Sculeni, judeţul Iaşi, prima campanie din regiunea nord-est a ţării împotriva contrabandei cu ţigarete. Regiunea Nord-Est este cea mai afectată de piaţa neagră, care a atins, în această zonă a ţării, în luna martie 2014, 32,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor companiei Novel Research.

„Ne confruntăm, în această regiune, cu un nivel foarte ridicat al contrabandei cu ţigarete. Comerţul ilicit a crescut, de la 24,2% în luna ianuarie, la 32,4% în luna martie a anului 2014, ceea ce înseamnă o majorare de 8,2%. Ponderea produselor provenite din Republica Moldova şi Ucraina se află, în luna martie, în creştere. Astfel, 38,9% dintre ţigaretele de contrabandă sunt aduse din Ucraina, în timp ce 48,9% provin din Republica Moldova”, a declarat Marian Marcu, director general al companiei de cercetare Novel Research.

„Prin această campanie, ne propunem să informăm populaţia cu privire la efectele profund negative ale comerţului ilegal cu ţigarete asupra societăţii. De fapt, cei care cumpără de pe piaţa neagră dau o mână de ajutor infractorilor. Fiecare dintre noi poate face diferenţa, prin refuzul de a cumpăra următorul pachet de ţigarete de la contrabandişti”, a afirmat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services.

„Creşterea contrabandei cu ţigarete demonstrează capacitatea de adaptare a reţelelor infracţionale. O prioritate pentru noi este combaterea traficului ilegal la graniţa cu Republica Moldova şi destructurarea acestor reţele care prejudiciază întreaga societate. În acest sens, vom intensifica eforturile de reducere a traficului ilegal cu ţigarete în punctele vamale şi pe frontiera verde”, a precizat comisarul şef Ștefan Alexa, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Mesajul „Cumperi de contrabandă, lucrezi pentru hoţi. Deschide ochii, rămâi de partea legii” va fi difuzat prin intermediul mai multor canale de comunicare (media, materiale de informare, comunicare directă). Astfel, au fost încheiate parteneriate cu primăriile oraşelor Suceava, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Piatra Neamţ, pentru expunerea mesajului campaniei. Cu ocazia Zilelor Oraşelor Suceava, Piatra Neamţ, Paşcani, Gura Humorului, Cetatea Neamţului, în localităţile menţionate va fi expusă o maşină secţionată pentru ca publicul să înţeleagă cum sunt transportate ţigaretele. Cealaltă jumătate a maşinii va fi amplasată pe rând în punctele vamale Sculeni şi Albiţa. Peste 220.000 de fluturaşi vor fi distribuiţi prin poştă în judeţele în care se derulează campania.

Având la bază un concept creativ realizat de agenţia CAP şi urmând a fi implementată de agenţia Pastel, campania este realizată în parteneriat cu Euromonitor Business Consulting Services şi Poliţia de Frontieră, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor, cu sprijinul JTI. Campania se va derula în perioada mai-iulie, în judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Vaslui şi Bacău.

Alte proiecte