RUPE LANȚUL! CONTRABANDA CU ȚIGARETE ESTE ILEGALĂ!

RUPE LANȚUL! CONTRABANDA CU ȚIGARETE ESTE ILEGALĂ!

Piatra Neamț, 13 aprilie 2016 –  Astăzi s-a lansat la Biroul Vamal din Piatra Neamț, campania publică de conștientizare a efectelor negative ale comerțului ilicit cu produse din tutun „Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!”. Realizată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Poliția de Frontieră, Poliția Română și Direcția Generală a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu sprijinul JTI, campania se derulează în perioada martie-iunie în zece județe din apropierea granițelor din nord-est, nord, vest, sud-vest, precum și în București. Mesajul, care va ajunge la public prin presă, panotaj stradal, spot TV, își propune să atragă atenția că traficul ilegal poate fi oprit dacă fumătorii refuză să cumpere țigarete provenite din comertul ilegal, stopând astfel perpetuarea unui sistem corupt. Așadar, cumpărătorul poate „rupe lanțul” contrabandei!

„Și în ianuarie 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre de 36,8%, cu toate că se află în scădere față de noiembrie 2015, cu peste 10 p.p. Regiunile nord-vest și vest dețin, de asemenea, cote importante, deși se află pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

„Lansăm noua campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă. Mesajul «Rupe lanțul!» urmărește să transmită că un sistem nu poate funcționa fără rotițele care îl pun în mișcare, iar cumpărătorul este una dintre aceste rotițe. Fiecare dintre noi are puterea să stopeze traficul ilicit cu țigarete dacă refuză să cumpere produse de contrabandă. Putem rupe lanțul! Astfel, va avea de câștigat întreaga societate, pentru că o rețea de contrabandă înseamnă crimă organizată și bani în minus la bugetul de stat. În țările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, prețul unui pachet de țigarete este și de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandiștilor este imens, iar pierderile comunității pe măsură”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.

„Faptul că potrivit Studiului Novel Research, nivelul traficului ilicit cu țigarete  este în ușoară creștere, implică necesitatea intensificării eforturilor de combatere a fenomenului. Contrabanda cu țigarete este principalul curent de fraudă la frontiera internațională de nord și nord-est. În primele două luni ale anului, s-au confiscat peste 700.000 bucăți țigarete, cele mai importante capturi fiind înregistrate la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova (de ex. 230.000 țigarete la biroul vamal Siret, 150.000 la biroul vamal Halmeu, 10.000 țigarete la BV Albița etc.). Pe lângă intensificarea activităților operative punctuale, este necesar să derulăm și în acest an, în județele de graniță, împreună cu producătorii de tutun, campanii publice de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei. De asemenea, urmărim  instruirea și perfecționarea profesională a echipelor mobile canine special antrenate în depistarea țigaretelor, precum și a numerarului”, a declarat recent Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor, cu ocazia anunțării ultimului studiu Novel.

„Poliţia de Frontieră Română acţionează în sistem integrat alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii şi comerţului ilegal cu produse de tutun. Acţiunile Politiei de Frontieră în zona de competență nu se limitează doar la captura propriu-zisă, fiind continuate activitațile specifice, prin cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, până la destructurarea reţelelor de contrabandă cu tutun.” a precizat comisarul șef Bodoga Valeriu, șeful Serviciului Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

„În Suceava și Botoșani, în multe sate și comune, ponderea produselor ilegale ajunge și la 90%. Un pachet de țigarete care costă în Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de graniță cu 8 lei. Astfel de campanii publice au efecte vizibile și determină scăderi semnificative ale pieței negre, dar numai în perioadele și în regiunile unde se desfășoară astfel de acțiuni. De aceea, este nevoie de o Strategie Națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, care să prevadă măsuri concrete pentru următorii ani. Această Strategie a fost cerută public, în mai multe rânduri, de autoritățile de aplicare a legii, dar și de Consiliul Concurenței care, în 2014, la încheierea investigației pe piața de profil a solicitat înființarea unui Grup de lucru care să implice atât factorii decidenți în materie de politici fiscale, cât și autoritățile de reglementare, dar și industria și instituțiile operative. Contrabanda la nivel național se situa în ianuarie la 17,8%, ceea ce înseamnă pierderi la buget de peste 600 de milioane de euro. Așadar sunt absolut necesare politici coerente și realiste în domeniul tutunului care, reamintim, este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu aproape 3 miliarde de euro virate în 2015, sumă însemnând accize, TVA, taxe și contribuții”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

 Campania „Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!” va fi difuzată în parteneriat cu TVR și Amos News și va avea o importantă componentă de afișaj stradal în județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Maramureș, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și București.

Cele mai importante informații și materiale de comunicare sunt postate pe www.faracontrabanda.ro. „Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!” este cea de-a cincea campanie publică regională inițiată de Euromonitor Business Consulting Services. Campaniile precedente au avut ca rezultat scăderi semnificative ale comerțului ilegal cu țigarete în regiunile în care au fost lansate și în perioadele în care s-au derulat.

****************

Euromonitor Business Consulting Services furnizează de peste 10 ani servicii de consultanță în domeniul politicilor și strategiilor de dezvoltare a afacerilor în Europa Centrală și de Est, servicii de interim management în zona afacerilor corporatiste și a managementului crizei, precum și programe de mentoring și coaching pentru top manageri pe probleme de leadership și dezvoltare profesională. Din 2010, sub egida Euromonitor Conferences, compania a organizat în România și în străinătate o serie de evenimente menite a atrage atenția opiniei publice asupra unor fenomene îngrijorătoare care pun în pericol consolidarea unui mediu economic sănătos în regiune, contrabanda cu țigarete fiind un exemplu concret al unui astfel de pericol. Din 2010, Euromonitor Business Consulting Services găzduiește site-ul www.faracontrabanda.ro.

Spot video

Alte proiecte