EŞTI FIE DE PARTEA LOR, FIE DE PARTEA LEGII

EŞTI FIE DE PARTEA LOR, FIE DE PARTEA LEGII

Comunicat de presă Porțile de Fier, 17 mai 2013 Poliția de Frontieră, cu sprijinul JTI România, a lansat în data de 17 mai la Porțile de Fier Campania ‘Stop contrabandei cu țigarete! Ești fie de partea lor, fie de partea legii’. Desfășurată în perioada 17 mai – 17 iunie, în Sud Vestul țării, campania are scopul de a educa și conștientiza publicul local cu privire la efectele și implicațiile negative pe care le are contrabanda asupra societății și a fiecăruia dintre noi.

Campania se desfășoară în presa scrisă, TV și radio locale. De asemenea, se vor trimite prin poștă către cetățeni din județele din Sud Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Bihor, Gorj, Mehedinți) comunicări scrise prin care Poliția de Frontieră atrage atenția asupra efectelor negative ale contrabandei cu țigarete.

Totodată, cetățenii care trec prin punctele de frontier din Sud Vestul țării vor primi de la lucrătorii Poliției de Frontieră materiale informative cu privire la amenzile si sancțiunile prevăzute de legislație pentru comerțul ilicit cu țigarete.

Inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor șef de poliție Ioan BUDA a declarat:

‘Având în vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Poliția de Frontieră Română a întreprins și va continua să aplice, independent sau împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competență, în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum și produse accizabile, precum și reținerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate. Dovadă stau zecile de grupuri infracționale anihilate și peste 28 milioane pachete de țigări de contrabandă, a căror valoare depășește 30 milioane euro, confiscate de Poliția de Frontieră numai în ultimii 3 ani.

Totodată, consider că un rol important în prevenirea și combaterea acestui fenomen îl au cetățenii, care pot sprijini autoritățile statului prin semnalarea unor astfel de activități infracționale. Drept urmare, prin această campanie, dorim să atragem cetățenii de bună credință de partea autorităților de aplicare a legii. Astfel, oamenii pot apela cu încredere numărul de urgență al Poliției de Frontieră, 0219590, unde pot semnala sau sesiza despre savărșirea unor fapte ilegale în zona noastra de competență.’

Gilda Lazăr, Director Corporate Affair JTI, a declarat:

‘Combaterea contrabandei este o prioritate comună pentru industria tutunului și pentru autorități, obiectivul fiind creșterea pieței legale a țigaretelor și implicit a taxelor plătite la buget. Am inițiat această campanie pentru că era nevoie sa acționăm și în plan local, nu numai la nivel național. Chiar dacă studiul Novel arată o medie constantă a contrabandei, în 2012 și în prima parte a anului în curs, de circa 13%,la nivel regional lucrurile stau diferit. În Sud Vestul țării contrabanda se situa, în ianuarie, la peste 20%, în martie la 15,5%, însă în unele județe, precum Mehedinți, atinge și 30-40% cota de piață. Așadar, am considerat că este necesar să contribuim la educarea și conștientizarea publicului local cu privire la efectele și implicațiile negative pe care le are contrabanda asupra societății și a fiecăruia dintre noi.

JTI oferă Poliției de Frontieră expertiză și sprijin pentru limitarea contrabandei, așa cum s-a întâmplat în cazul capturii făcute de Garda de Coastă. În viitorul apropiat, sperăm să încheiem un protocol de colaborare cu Poliția de Frontieră, așa cum sunt cele deja semnate cu Autoritatea Națională a Vămilor și Inspectoratul General al Poliției.’

Alte proiecte