EDITIA 1 – APARENȚELE ÎNȘALĂ

EDITIA 1 – APARENȚELE ÎNȘALĂ

Campania „Aparențele înșală”, lansată și în nord și nord-est

Sighetu Marmației, 2 aprilie 2015 – Astăzi a fost anunţată extinderea campaniei anticontrabandă “Aparențele înșală” în județele de la graniţa de nord și nord-est. Campania urmărește să arate publicului adevărata față a comerțului ilegal cu țigarete și este inițiată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor, din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu sprijinul nemijlocit al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighet, al Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș, al Jandarmeriei Maramureș  şi al companiei JTI. Pe 12 martie, campania a fost lansată la Timişoara, pentru judeţele din regiunile de sud-vest și vest, în parteneriat cu autorităţile locale din judeţul Timiş.

Mesajele campaniei au fost concepute de Publicis și sunt distribuite de pastel, în perioada martie- iunie, în 15 judeţe din nord, nord-est, vest şi sud-vest, prin intermediul mai multor canale: presă, panotaj stradal, comunicare directă.

„Piața neagră a țigaretelor a crescut în ianuarie 2015 la 19,2%, față de 15,4% în noiembrie anul trecut. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în nord-est, şi anume 10,8 p.p. De altfel, această regiune a fost în ultimele 12 luni cea mai vulnerabilă la expansiunea comerţului ilegal, la nivel național. În nord-vest, traficul ilegal a continuat tendinţa de creştere observată în noiembrie 2014. Este interesant de notat că, pe fondul conflictului din Ucraina, există o migrare a fluxului de ţigarete de contrabandă de la punctele de intrare în ţară aflate în regiunea nord –vest, către cele din zona de nord – est”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

„Vom face cunoscut mesajul campaniei „Aparenţele inşala” şi în regiunile de frontieră din nord și nord-est. De ce în zonele de graniţă? Pentru că aici, dintotdeauna, traficul ilegal a reprezentat o activitate aproape obişnuită. În țările vecine din nord și nord-est, care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, prețul unui pachet de țigarete este și de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul infractorilor este imens: la un tir de ţigarete ilegale, se câştigă un milion de euro! Prin mesajul campaniei, «Aparențele înșală», urmărim să transmitem publicului, simplu şi clar, faptul că rețelele de contrabandiști, începând cu furnizorii și terminând cu vânzătorii, profită îndeosebi de pe urma celor cu venituri modeste. Ideea celor de la Publicis a pornit de la modul în care se prezintă ultima verigă a contrabandei, vânzătorul, aparent la fel de amărât ca și cumpărătorul, în realitate doar o faţetă a fenomenului, capătul unui lanț sau al unei adevărate rețele. A fost astfel portretizat un tip cu două feţe, de care ţi-e milă și pe care crezi că îl ajuţi cumpărând un pachet ilegal de țigarete, fără să știi că, de fapt, sub hainele ponosite se ascunde, simbolic, un lanț gros, de aur. Personajul dual e, cumva, desprins din seria personajelor Filantropica, caracterizându-se prin înșelătorie și viclenie: mâna întinsă care spune o poveste pentru cumpăratorul slab de înger, ce se lasă furat. Dacă ţinem cont că 80% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe, statul e, de fapt, cel mai furat. În acelaşi timp, viaţa comunităţii e furată, pentru că o reţea de contrabandă cu ţigări poate fi folosită şi pentru traficul de droguri sau de persoane”, a declarat Cristina Vasiloiu, Director General, Euromonitor Business Consulting Services.

„Paradoxal, ca de atâtea ori în istoria noastră, și în prezent ne aflăm la frontiere. De această dată, este vorba despre cea mai extinsă graniță externă, pe care România o are cu UE, de peste 2.000 de kilometri. Dat fiind că țigaretele sunt produse accizabile, contrabanda cu produse din tutun, prin pierderile semnificative cauzate bugetului, reprezintă o problemă foarte gravă. Aşa cum am mai declarat, este necesară o nouă Strategie națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, la nivel național, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătățirea cadrului de reglementare și măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat  de către toate instituțiile responsabile. Direcția Generală a Vămilor continuă să  aplice măsuri ferme în scopul reducerii contrabandei şi va încuraja iniţiative precum cea de faţă, menite să evidențieze efectele profund negative ale acestui fenomen la nivelul întregii societăți. În momentul de față, sunt active în punctele vamale, cu sprijinul producătorilor de țigarete, 33 de echipe canine specializate în detectarea țigaretelor și 11 echipe canine cu dublă specializare – depistare droguri şi ţigarete. Au fost semnate protocoale de colaborare între ANAF şi marii producători de ţigarete, între DGV şi Administraţia Vamală din Moldova şi Serbia, în scopul combaterii traficului ilegal cu ţigarete. Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, întrucât analizele Vămii, cât și studiul Novel relevă o creștere a pieței negre în zonele de nord, vest și nord-est, imediat ce capacitatea administrativă va permite, va fi reintrodusă la Birourile Vamale de Frontieră Sighet, Halmeu şi Siret monitorizarea micului trafic de frontieră cu anumite produse, inclusiv țigaretele”, a declarat Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Direcției Generale a Vămilor.

„Concurenţa reprezintă cheia dezvoltării oricărui sector al economiei. În ceea ne priveşte, pe lângă intervenția în procesul legislativ, prin emiterea avizelor conforme, Consiliul Concurenţei are și rol de consultant, atât pentru autoritățile publice, cât și pentru mediul de afaceri. Prin deciziile luate, ca urmare a analizei informațiilor de pe diverse piețe, Consiliul intervine cu recomandări și cerințe concrete și specifice, pentru a corecta disfuncționalitățile. Astfel, la încheierea investigației pe piața țigaretelor, Consiliul a constatat perturbări grave ale pieței cauzate de creșterea contrabandei și contrafacerii. Această situaţie este de natură să ne îngrijoreze, drept urmare, în vederea identificării măsurilor pe termen scurt, mediu și lung, de reducere a impactului traficului ilegal cu produse din tutun, Consiliul a recomandat Guvernului să creeze un Grup regional de combatere a comerțului ilicit cu țigarete format din reprezentanți ai autorităților române cu atribuțiuni în domeniu, Ministerul Finanțelor, ANAF, DGV, MAI, IGPR, Jandarmeria și Poliția Locală, ai autorităților similare din Moldova, Ucraina, Bulgaria și Serbia, precum și ai industriei țigaretelor. De asemenea, a cerut companiilor producătoare de țigarete să transmită informări periodice, timp de trei ani, cu privire la măsurile întreprinse împreună cu autoritățile competente”, a declarat Dan Ionescu, Consilier în cadrul Consiliului Concurenței.

 “Serviciul Vamal și de Taxe Britanic este onorat să ia parte la această inițiativă. Subiectele abordate de această campanie sunt de interes atât pentru Marea Britanie cât și pentru Uniunea Europeană. Contrabanda cu țigarete este o problemă gravă pentru Marea Britanie. Pentru fiecare transport de 10 milioane de fire de țigarete care ajunge pe piețele ilegale din Marea Britanie, guvernul de la Londra pierde peste 2,5 milioane de lire sterline în taxe, bani care ar putea fi investiți în serviciile de asistență medicală, educație, pensii precum și în alte arii de asistență socială. România joacă un rol important în abordarea acestei probleme și din acest motiv ne face plăcere să ne alaturăm companiei JTI și inițiativei lor de lucru împreună cu partenerii români”, a precizat Richard Paris, Fiscal Crime Liaison Officer

|HM Revenue & Customs| British Embassy Bucharest

  „Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier. Anul trecut, marii producători au virat la buget circa 2,7 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.  În același timp, suntem foarte vulnerabili la factori externi: politica fiscală, care a determinat creşterea contrabandei din 2014 şi din ianuarie 2015, precum şi contextul geopolitic. Conflictul din Ucraina, deprecierea leului moldovenesc și inflația din Republica Moldova, sunt elemente care se reflectă în prețurile țigaretelor din țările vecine şi reprezintă un stimul pentru escaladarea pieţei negre. De asemenea, pe baza acordului de mic trafic România-Ucraina, cetățenii din zonele limitrofe vor putea circula fără viză, breşă de care infractorii vor profita cu siguranţă. Chiar şi inaugurarea podului de la Vidin-Calafat, un fapt pozitiv în sine, are impact negativ asupra pieței legale a țigaretelor. Pentru că, pe frontiera internă a UE, între Bulgaria şi România, nu mai există control vamal, transporturile de tutun şi țigarete «cheap whites» sunt în creștere alarmantă. În afara reglementării acestor frontiere interne ale Uniunii, cu Bulgaria și Ungaria, pentru reducerea pieţei negre sunt necesare reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou etc. Totodată, producătorii de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu ţigarete. Susținem instituirea, din sumele alocate României, ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei. Este, cu siguranță, în interesul nostru să sprijinim eforturile autorităţilor şi campaniile de acest gen”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Cele mai importante informații și materiale de comunicare ale campaniei sunt postate pe platforma www.faracontrabanda.ro. Lansarea de astăzi se înscrie în cea de a patra campanie publică regională, iniţiată de Euromonitor Business Consulting Services, în scopul reducerii pieței negre a ţigaretelor. Campaniile precedente au avut ca rezultat scăderi notabile ale comerțului ilegal cu țigarete în regiunile în care au fost lansate, în perioadele în care s-au derulat.

………………………………………………………………………………………………………………………

Euromonitor Business Consulting Services furnizează de peste 10 ani atât servicii de consultanță în domeniul politicilor și strategiilor de dezvoltare a afacerilor în Europa Centrală și de Est, servicii de interim management în zona afacerilor corporatiste și a managementului crizei, precum și programe de mentoring și coaching pentru top manageri pe probleme de leadership și dezvoltare profesională. Din 2010, sub egida Euromonitor Conferences, firma a organizat atât în România, cât și în străinătate o serie de evenimente menite a atrage atenția opiniei publice asupra unor fenomene îngrijorătoare ce pun în pericol consolidarea în zonă a unui mediu economic sănătos, contrabanda cu țigarete fiind un exemplu concret al acestui tip de pericole. Din 2010, Euromonitor Business Consulting Services găzduiește site-ul www.faracontrabanda.ro.

Spot video

Alte proiecte